Sondre Lerche

Hagekonsert ned Sondre Lerche

Så langt i 2020 har Sondre Lerche sluppet en kritikerrost essay-samling, omfavnet begge ender av karantenetilvœrelsen med hyllede konserter alene i både stue og mausoleum, samt i Store Studio sammen med Kringkastingsorkesteret. Og etter en oppsiktsvekkende sterk perlerad singler har verden nå omfavnet hans mest oppsiktsvekkende og frodige verk, albumet Patience.

De seneste månedene har Sondre Lerche, kanskje mer enn noen annen norsk artist, møtt de mange korona-utfordringene og avlysningene med både handlingskraft og oppfinnsomhet.

Innspillingen av det som skulle bli «Patience» begynte for over syv år siden. Da platen midtveis i prosessen fikk et navn, kom det fra Sondres egen beskrivelse av musikken han da hovedsakelig søkte mot. Han kalte det patient music — tålmodig musikk. Lerche kunne naturligvis ikke ane akkurat hvor treffende og profetisk «Patience», og søken etter en viss sinnsro i kaotiske tider, skulle vise seg å bli våren 2020.

Det var uaktuelt å utsette utgivelsen ytterligere, og etterhvert som det ble klart at både Øya, Bergenfest og andre arrangement han og bandet skulle opptre på gjennom sommeren ville bli avlyst, har Sondre selv tatt grep for å sørge for at musikken ikke stopper opp når vi alle trenger den mest.

Han var en av de første artistene som strømmet konsert fra sofakroken gjennom Brakkesyke — en konsert nesten 80.000 mennesker var innom, og som samlet inn 150.000 kroner til Leger Uten Grenser. Like etter filmet han likesågodt en elegant karriere-oppsummerende konsert med Kringkastingsorkesteret i NRKs Store Studio.

Og da Helsedirektoratet åpnet for mindre samlinger av folk — med én meters avstand — var han rask med å gripe sjansen til å endelig spille for mennesker igjen. Alene i Oslos Emanuel Vigelands Mausoleum, foran tjue publikummere om gangen fremførte Sondre blant annet sin kanskje mest skjellsettende komposisjon, «Patience»-nøkkellåten «Why Would I Let You Go» i samspill med mausoleets atten sekunder lange, naturlige klang. Resultatet ble flere terningkast seks-anmeldelser, og syv rystende vakre, utsolgte konserter som fremkalte det eksistensielle suset Lerche dykker ned i på «Patience» med låter som «Are We Alone Now» og «Why Did I Write The Book Of Love».

“En mer nyskapende norsk pop-produksjon er det lenge siden traff denne platespilleren”, sa Morgenbladets Ando Woltmann om Lerches forrige album, «Pleasure». Og selv om tilstanden på «Patience» kanskje oppleves mindre frenetisk og mer meditativ denne gang, kanaliserer Sondre også her rastløsheten og nysgjerrigheten som har preget trilogien som startet med dobbelt Spellemannominerte “Please” i 2014. Med «Patience» utvider horisonten seg — kanskje inspirert av denne stadig økende begeistringen for ambient og minimalistisk musikk.

Likevel inneholder «Patience» noen av Sondres mest skamløst fengende og varierte poplåter noensinne, blant annet singlene «You Are Not Who I Thought I Was», «That’s All There Is» og «I Can’t See Myself Without You». Nå som platen er ferdig er opphavsmannen selv noe forbauset: “At «Patience» skulle vise seg å være en samling selvmotsigelser var kanskje ikke det jeg så for meg”. Ved første gjennomlytt av testpressen (albumet slippes også på gjennomsiktig vinyl) gikk det nemlig brått opp for han at hver eneste låt nærmest konsekvent motsa seg budskapet i den forrige. “Jeg er jo den eneste som har det overordnede blikket i prosessen, men det hender likevel at jeg er den siste som helt skjønner tegningen.”

Tekstmessig skriver Sondre bedre og mer presist enn noen gang — med eksplisitt oppriktighet og snert som åpner nye rom for både selvransakelse, tvil og sårbarhet. Og, som alltid, i utsøkt bevegelse med salige melodier og akkordrekker som virker stadig mer inspirert av både den store amerikanske, såvel som den brasilianske, sangboken.

Og «Patience» er blitt den mest komplette oppsummeringen av Norges mest allsidige og vitale popkunstner. Ikke bare er det Sondre Lerches soleklart beste album — 20 år inn i en allerede oppsiktsvekkende karriere — men det vil stå som et av årets aller beste album, når dette kaotiske året 2020 omsider skal oppsummeres. På både godt og vondt virker samtiden nå moden for musikalsk lindring i form av Sondre Lerches musikalske safe-space, «Patience».

Nyheiter


You are now subscribed