vinmedieomtale

En av verdens beste vinkjellere

Park Hotel Vossevangen har en av verdens beste vinkjellere. Men et turist- og kongresspreget kjøkken sørger for at hotellet ikke havner blant verdens beste restauranter når det gjelder vinkartet.

– Dette er en av verdens beste vinkjellere. Men jeg kan ikke gi hotellet full score.
Det skal amerikanske Wine Spectators utsendte medarbeider ha svart de ansatte på Vossevangen da han var på besøk i juli.

Vinens Michelin-guide

Wine Spectator gir en gang i året ut det som betegnes som vinverdenens svar på stjernene til Michelin-guiden. Park Hotel Vossevangen har tidligere blitt kåret til Norges beste restaurant av Vinguiden/Dagens Næringsliv når det gjelder vinutvalget. I år var Vossehotellets vinkjeller så interessant at vinmagasinet vurderte å innlemme restauranten på hotellet i den ypperste eliten, blant verdens 70 beste restauranter når det gjelder vin. Slik gikk det ikke.
– Jeg var ikke på jobb, men ble raskt hentet inn da de som var på jobb skjønte at her var det noe på gang. Det første vedkommende spurte om var hvor var sølvtøyet. Dernest klaget han over at det var franske turister fra lavere middelklasse i restauranten. Til slutt sukket han og sa at dette var en av verdens beste vinrestauranter, men at han ville miste jobben om han anbefalte høyeste score når klagene kom til sjefen om standarden på restauranten.
Det sier en lett oppgitt Merete Bø til dn.no Vinguiden. Hun er sommelier og vinansvarlig på Park Hotel Vossevangen.

Uten like i Norge

Det er hotellets innehaver Jan Bruse Andersen som har bygget opp vinkjelleren som er uten like i dagens Norge med over 3500 ulike merker og årganger fordelt på mange tusen flasker som ligger gjemt i hotellets mange tempererte kjellerrom.
En av Wine Spectators yndlinger, Malliouhana Restaurant på Anguilla i Karibia, som ble markedsført som en av verdens beste steder for vinelskere og livsnytere, har til sammenlikning bare 1400 ulike merker og årganger.
Wine Spectator gir hovedprisen Grand Award, mellomprisen Best of Award of Excellence og tredjeprisen Award of Excellence.

Må ha sølvtøy og mye vin

Award of Exellence er i år gitt til 2995 restauranter verden rundt. Best of Award of Exellence er gitt til 700 restauranter, mens 77 har fått toppnoteringen Grand Award. Grand Award beskrives som en restaurant som typisk har minst 1500 ulike viner på vinkartet sitt. Park Hotell Vossevangen har over 3500 viner fra ulike årganger og ulike produsenter.
– Vi kunne nok blitt bedre på gamle årganger, sier Merete Bø, som samtidig vet at på vinsiden er vossingene bedre enn de aller fleste i verden enten det er i New York, Paris, Karibia eller i Hong Kong.

Flere norske gjør det godt

Det var to norske restauranter som i år fikk bedre utmerkelse enn tidligere. Ingen norske restauranter fikk Grand Award. Syv fikk nest beste kategori; Craigs Kjøkken og N.B. Sørensen i Stavanger, Huset på Longyearbyen og Oslo-restaurantene Klosteret, Oslo Spiseforretning og Lysebu rett utenfor Oslo i tillegg til Restaurant Elysée på Voss. “Tredjeplass” fikk Oslorestaurantene Baltazar, Dr. Kneipps Vinbar, Markveien Mat og Vinhus, Statholdergaarden og Skytterkollen i tillegg til Sandefjordrestauranten Solvold.
Norges eneste tostjerners restaurant, Bagatelle, stilte ikke opp i fjor fordi vinkartet ble levert tre dager for sent for konkurransen. I tillegg mente Eyvind Hellstrøm at det var veldig dyrt å delta. Bagatelle har tydligvis ikke gjort det i år heller.

 

Tom Marthinsen
Publisert: 15.08.2006